divendres, 14 de juny del 2013

Els Salats fem difusió del “fet” casteller

Una de les tasques que realitzem els Salats, és fer difusió i pedagogia sobre els castells de la nostra zona d’influència. Una zona de la Catalunya central on no ha estat mai tradicional la pràctica d’aquesta activitat.

En gran mesura, aquesta tasca i el suport donat a tota mena d’entitats i col·lectius propers, també ha ajudat a l’aparició i consolidació d’altres colles castelleres com Solsona i Berga; on des dels inicis,  han rebut el suport Salat.

Dos nous exemples són la col·laboració en la Fira d’entitats de Cardona el passat 4 de maig, on els Salats, vem ser convidats per la Comissió Social de Cardona, realitzant un taller casteller amb un èxit notable i el ajut donat a les “Penyes de Santpedor” a preparar un castell pel pregó de la seva festa major.

També s’han intensificat els tallers en escoles i instituts. Als joves i infants se’ls fa una presentació d’una hora on aprenen coses com els orígens dels castells, signes d’identitat de les colles, nomenclatures, estructures diverses, mètodes d’assaig i activitats paral·leles de l’entitat surienca. Després es desplaça el grup al gimnàs, on reben unes nocions pràctiques de forma didàctica i divertida.

En els darrers mesos, s’han realitzat tallers als alumnes de 4art d’ESO del IES Mig-Món de Súria, als alumnes de P3 a 6è de primària a l’escola Sant Esteve de Valls de Torruella, també a 3er i 4art d’ESO del IES de Puig-Reig, a 5è i 6è primària a l’escola Guillem de Balsareny, a 2on de primària al Francecs Macià de Súria, a 3er i 4rt d’ESO de l’escola Mare de Déu del Carme de Cardona, i properament als alumnes de 5è de primària de l’escola Joventut de Callús.
Destacar la gran acollida que han tingut aquests tallers tant pels alumnes com pel professorat.


Des dels Salats pensem que aquesta tasca pot donar fruits en uns anys,  aconseguint major difusió i  consciència dels castells i tot el que rodeja aquesta tradició. Més coneixement pot comportar també, més interès per part d’institucions, ajuntaments, entitats, mitjans de comunicació... augmentant positivament la valoració que la societat en pugui tenir.