dilluns, 12 de setembre del 2011

ELS SALATS AFRONTEN NOUS REPTES PER FINAL DE TEMPORADA


Per tercer any consecutiu, la colla Castellera Salats de Súria ha actuat a la Plaça de l’Ajuntament de Solsona, dins els actes de celebració de la Diada Nacional de Catalunya. Enguany però, acompanyats per primera vegada per la colla local, els Castellers de Solsona, que tot just el passat 18 de juny van celebrar el seu bateig en la mateixa plaça, i que han exercit com a amfitrions de la diada.

L’actuació castellera ha començat al voltant de la una del migdia, tot just després dels parlaments i de la interpretació dels Segadors per part de l’Orfeó Nova Solsona.

Acabats els respectius pilars de salutació, ha encetat l’actuació la colla local fent el seu tercer cinc de sis de la temporada... parat, tranquil i que han descarregat sense dificultats. En segona ronda afrontaven un dels principals reptes de la jornada; el dos de sis. Amb calma a l’hora de lligar els segons amb la pinya, l’han tirat a munt a la primera, descarregant-lo sense més anècdota que uns tremolors just al inici de la descarregada. Així doncs els Solsonins s’han anotat el seu primer dos de sis de la història. Encoratjats pel bon esdevenir de l’actuació, en tercera ronda han decidit estrenar un altre castell; en aquest cas el tres de sis aixecat per sota. Patint una mica, sobretot en la última aixecada, han muntat tota l’estructura i ja tot ha quedat en mans de la mainada que l’han carregat i descarregat sense ficar-se nerviosos, malgrat la remor de la plaça. Millor actuació de la història de la colla local, estrenant dos castells en un mateix dia. Gran mèrit per una colla tant jove.

Pel que fa als Salats, seguint la línia de treball encarada a assolir aquesta mateixa temporada els seus primers castells de la gamma alta de set, han plantejat una actuació pensada a consolidar algunes estructures i a fer rotacions en altres. Així, han sortit de quatre de set; el setè de la temporada. Amb alguna estrena... segur, còmode i ràpid l’han descarregat amb molta solvència. La consolidació d’aquesta estructura, fa que un dels esforços en els darrers assajos sigui precisament ficar un pilar dins d’aquesta estructura que està donant molta confiança a la colla. En segona ronda els de la camisa potassa han descarregat un cinc de sis molt pesat de segons i terços, i amb poms de dalt molt lleugers, deixant entreveure el que podia ser un cinc de set molt proper. Per acabar l’actuació, els salats s’han decantat per un valor segur enguany descarregant el cinquè tres de set de la temporada.

En la ronda de pilars, les dues colles han estat conservadores. Mentre els solsonins han fet un pilar de quatre pesat, possiblement pensant en un pilar de cinc proper, els Salats han realitzat dos pilars de quatre simultanis; un aixecat per sota.

Actuació ràpida, sense incidències, amb dosis d’emoció (sobretot per les dues estrenes) i bona col·laboració entre colles amigues.

Els Salats amb dotze castells de set descarregats enguany, afronten el tram final de la temporada treballant per aconseguir reptes millors. La propera cita diumenge vinent a Poble Nou (Barcelona), on continuaran en la línia planificada per la junta tècnica per tal de assolir millors construccions abans de acabar la temporada.