dimarts, 16 de novembre del 2010

CASTELLS UNIVERSALS

La Unesco ha inclòs aquest dimarts a primera hora de la tarda els castells a la llista del patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Un comitè d'aquesta organització, reunit a Nairobi (Kenya), els ha triat entre les 51 candidatures que es presentaven, entre les quals la del Cant de la Sibil·la, el flamenc o la dieta mediterrània.

Però els castells no són la primera tradició dels Països Catalans que mereix aquesta distinció. L'any 2001 es va incloure el Misteri d'Elx en aquesta llista formada per 166 expressions culturals. Al 2005 va arribar el torn de la Patum de Berga i més tard ho va fer el Tribunal de les Aigües de València.

La delegació catalana encapçalada pel president del Parlament, Ernest Benach, i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que ha viatjat a Kenya per defensar els castells han estat els primers en conèixer el veredicte del Comitè de Patrimoni Immaterial de la Unesco. També han viatjat a Nairobi, Miquel Botella, el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, l'editor de la revista Castells, Jordi Roigé, i el cap del departament de Patrimoni del Centre UNESCO de Catalunya, Lluís Garcia Petit.

Mentrestant, des de Catalunya, el món casteller ha viscut el nomenament en directe a través de dues pantalles gegants instal·lades a la plaça del Blat de l'Ajuntament de Valls i a la Sala Eutyches del Palau de Congressos de Tarragona, respectivament. L'anunci ha estat rebut amb un esclat d'alegria.

Boicot rebutjat
Per altra banda, el comitè ha rebutjat la denúncia presentada pel Grup d'Acció Valencianista que advertia de la participació de menors en la cultura castellera.

El Cant de la Sibil·la també entra a la Llista Representativa

Com els castells, el Cant de la Sibil·la de Mallorca també ha estat declarada Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat. Tradicionalment, un jove o una jove de veu blanca interpreta el cant vestit amb una túnica de seda blanca o de color; una capa de color o una altra túnica o tunicel·la, de seda, de tul o de mussolina; un birret amb un ventall de plomes vistoses, i una espasa, que el sibil·ler manté en alt davant el pit amb les dues mans.

La tradició sibil·lina es remunta als temps de la conquesta de Mallorca l'any 1229 per part de Jaume I, rei de Catalunya i Aragó. Malgrat a la Ciutat de Mallorca es va suprimir dos cops, el segon per ordre de la Inquisició, finalment es va reinstaurar definitivament l'any 1692.

Des de llavors i fins avui, la Sibil·la ha seguit viva la Nit de Nadal a la Seu de Ciutat i a les esglésies dels pobles mallorquins. Aquesta supervivència de la Sibil·la a Mallorca és excepcional i segurament l'explicació s'ha de buscar en el relatiu aïllament geogràfic de la Península i en el fort arrelament d'aquest cant durant la Nit de Nadal, cosa que no va passar a la resta de geografia de parla catalana, on no va persistir més enllà del Concili de Trent. Des de fa uns anys, el cant de la Sibil·la s'ha recuperat a l'església de Santa Maria del Mar de Barcelona.

El flamenc també és Patrimoni de la Humanitat
La Unesco també ha acceptat la candidatura del flamenc, presentada per Andalusia, juntament amb Extremadura i Múrcia i amb el suport del govern espanyol. La proposta ha tirat endavant després que la primera candidatura no fos acceptada, ara fa fa cinc anys.

FESTA A LA DAMM
De mica en mica es concreten els detalls de la festa amb la què, esperem, podrem celebrar la inclusió dels castells en la llista del patrimoni de la humanitat. Tal i com ja us vaig avançar, la festa es farà el dissabte dia 20, de les 18:00 a les 21:00 a la fàbrica de la Damm, al carrer Rosselló 515 de Barcelona. L'entrada és gratuïta i la barra serà a preus populars, a banda que els beneficis aniran a promocionar la candidatura.

La festa comptarà amb les actuacions en directe de dos grups, Teràpia de Xoc i els vendrellencs Lax'n'Busto! A més, també hi haurà un espai per la canalla.

En tot cas, us encoratgem a què assistiu a la festa, que ha de ser una demostració més de la força del món casteller!!!