La CollaLa Colla Castellera Salats de Súria neix l'any 2008 per iniciativa de joves suriencs i es va presentar el dissabte sant de 2008, quan diversos membres de les colles caramellaires de Súria es van unir per aixecar els primers castells. Tant la camisa de color potassa (salmó) com el nom de la colla fan referència als jaciments de sal potàssica de la zona.


La primera actuació de la colla, per la Festa Major de la població, va tenir lloc el 13 de juliol de 2008, apadrinats pels Minyons de Terrassa i pels Tirallongues de Manresa. En aquesta actuació van descarregar el 3 de 6, el 4 de 6 i dos pilars de 4 (un dels quals aixecat per sota). La Colla Castellera Salats de Súria va realitzar en la seva primera temporada gairebé tota la gamma de castells de 6: el 3 de 6, el 4 de 6, el 3 de 6 amb l'agulla, el 5 de 6 i el 2 de 6, i van carregar un pilar de 5 en assaig.


Primer 4 de 6 de la colla, a la Festa Major de Súria 2008.

Ja en la seva segona temporada, concretament el 2 d'agost de 2009 a Altafulla, a la Plaça dels Vents i acompanyats pels castellers d'aquesta població els Salats descarregaren el seu primer castell de 7, el 4 de 7, que acompanyaren d'un 2 de 6 i un 3 de 6 amb l'agulla.

Any rere any, hem vist incrementada la participació per part, no només de ciutadans de Súria, sinó també de gent de diferents municipis de la comarca (Callús, Santpedor, Valls de Torroella, Palà de Torroella, Navàs, Cardona, Manresa). Durant aquests vuit anys hem participat en diferents diades castelleres, hem actuat en festes locals, així com en altres actes de caràcter cultural i festiu (pubillatge, col•laboració amb entitats surienques, Correllengua, Pride Barcelona...). Hem actuat per les quatre províncies catalanes, a la Catalunya Nord i a Mallorca. També hem participat en el Concurset de Torredembarra i en el Concurs de Castells a Tarragona (2014).El treball constant al llarg d'aquests anys, ha fet que aconseguim assolir amb èxit totes les estructures de la gamma de sis, així com les estructures bàsiques de la gamma de set. Cal destacar el salt qualitatiu de l'any 2014, el qual ha estat considerable, ja que vam assolir amb èxit estructures de de la gamma de set i mig. Dins dels diferents objectius plantejats pels Salats de Súria, hi ha el de donar a conèixer el fenomen casteller arreu del Bages i la Catalunya central, augmentant la nostra presència en la participació de qualsevol de les festivitats locals o manifestacions culturals que es porten a terme als municipis de les nostres rodalies al llarg de l'any..

A la colla, hi ha membres de totes les edats. I tots participen en la construcció del castell, ja sigui a la pinya o al tronc. A més a més, com tota colla castellera, tenim els grallers i els tabalers, que ens acompanyen amb la seva música.  L'altra part (i no menys important!) són aquells que s'encarreguen de la paradeta, de fer fotos, vídeos, ajudar amb la canalla, etc. Tothom posa el seu granet de sorra per a un mateix objectiu. 

Foto: Pride BCN 2010
Foto de grup al Pride BCN 2010.


Dins d'aquest col·lectiu, trobem membres que assisteixen a tots els assajos i actuacions, i d'altres que per motius personals venen quan poden.
La colla està SEMPRE OBERTA A NOVES INCORPORACIONS, i és que una colla castellera, sempre necessita gent, quanta més, millor!! Tant se val la seva nacionalitat, cultura, creences o ideologia política. Tothom és benvingut, tothom és ben rebut per la família dels Salats de Súria!! TOTS SOM SALATS, t'esperem a assaig, tenim una camisa per a tu!!!