Un casteller és una persona que forma part d'una colla castellera on intervenen desenes o centenars de persones, amb l'objectiu d'aixecar diferentes construccions humanes de diversa complexitat que poden arribar a tenir fins a nou o deu pisos d'alçada sense ajuda mecànica. El fet casteller prové del segle XVIII i es va desenvolupar inicialment al Camp de Tarragona i el Penedès, i s'ha estès durant el segle XX per tot Catalunya, especialment a partir dels anys 1980.
Hom suposa l'origen dels castellers en l'antic Ball dels Valencians, acabant les processons religioses. Al final dels Balls de Valencians s'aixecava una figura, anomenada la torre de tres o quatre alçades, que amb el temps va anar agafant importància i alçada, fins a independitzar-se del ball. Al segle XV ja es feien les moixigangues, de les quals és reminiscència la Muixeranga d'Algemesí. Al segle XVIII la seva popularitat s'estengué fins al sud de Catalunya on era practicada a les comarques de Tarragona i Penedès, on les colles partiicpaven en les festivitats de les viles.
El primer castell documentat ("castell de sis sostres, acompanyat de la dolçaina) és l'any 1770 a l'Arboç, mentre que la primera colla castellera, la Colla dels Pagesos es fa fundar el 1801 a Valls i poc més tard la Colla dels Menestrals), la primera es va erigir com la tradicional mentre que la segona era més liberalista. Ambdues colles van anar canviant de nom al llarg del temps, però es pot afirmar que la colla dels pagesos és l'actual Colla Vella dels Xiquets de Valls, i la colla dels menestrals la Colla Joves dels Xiquets de Valls. Per tot aquest valor històric població es considerada el "Bressol dels castells".
Els castellers tenen un lema casteller: "Força, Equilibri, Valor i Seny". Aquest resumeix les característiques d'un casteller:
Força : Son persones que acostumen a ser corpulentes. L'origen dels castells ve de la pagesia, i en aquella època els castellers eren persones acostumades a aguantar grans pesos i fer esforços.
Equilibri : El fet d'estar una persona sobre l'altre i, en la majoria de castells, a més amb altres persones en la mateixa alçada, implica un sentit de l'equilibri i la confiança en els altres molt fort.
Valor : Una característica de la gent que puja al castell, sobretot la canalla.
Seny : Tant a l'hora de planificar un castell, com a l'hora d'assajar-ho i tirar-ho a plaça, es necessita que tothom tingui seny ja que de l'esforç de tots depèn l'èxit del castell.