diumenge, 3 de novembre del 2013

Els Salats brillem a la nostra VI Diada


El dissabte va celebrar la VI Diada dels Salats de Súria, juntament amb dues colles ben properes, els Tirallongues de Manresa i els Castellers de Berga. Va ser una diada plàcida, sense cap caiguda, i on la colla local vam tornar a pujar el nostre sostre, fent de nou la millor actuació de la nostra hstòria.

Els Salats vam encetar l'actuació amb tres pilars de dol amb un silenci aclaparador i una plaça molt respectuosa en tot moment. Les dues colles convidades van alçar els seus pilars d'entrada just després.

En primera ronda, els Salats obríem la diada ben forts, amb el que fins ara és el nostre sostre, el cinc de set. Amb tota la colla ben concentrada i sense cap contratemps, vam aixecar aquest castell per segona vegada en la història de la colla amb molta seguretat, essent probablement el millor castell que vem dur a plaça el dissabte. 

Els Tirallongues, van alçar un tres de set amb l'agulla, que no els va comportar gaire problemes i per la seva part els Castellers de Berga aixecaven el quatre de set, un castell que enguany han fet tretze cops.

A la segona ronda, els Salats ens proposàvem el quatre de set amb el pilar, amb el repte d'aixecar els dos castells més grans que hem fet en una mateixa actuació. Dit i fet, el castell va pujar amb bones mides  i un cop la canalla arribava a dalt, es va començar a obrir als pisos inferiors. Tot el tronc va haver de treballar de valent, on va destacar una terç treballant al límit quan l'estructura del quatre baixava. Un cop el pilar va quedar a la vista, els aplaudiments de la plaça reconeixen el treball realitzat mentre el pilar es descarregava sense cap complicació. 

Els manresans, van provar el tres de set, que va pujar una mica remenat però semblava que tenia corda per estona, to i això la canalla va fer mitja volta i van desmuntar l'únic castell de la jornada. A la ronda de repetició el van descarregar demostrant que havia estat un contratemps que pot passar sempre. Els berguedans per la seva part van aixecar també el tres de set que, que van haver de treballar més a la carregada i que demostra la base que han fet amb aquesta estructura.

A la tercera ronda era moment de tancar la feina, els Salats ens vam disposar aixecar el que va ser el millor castell la passada temporada, el tres de set amb el pilar, que enguany ja s'ha completat en sis ocasions. Tot i que segurament es va treballar més que en altres ocasions, la confiança amb aquest castell va fer que es descarregués per seguir amb una atuació per emmarcar. 

Els de la capital del bages van fer un quatre de sis amb l'agulla, mentre que els de la camisa blava feien el cinc de sis.

Un cop finalitzada la ronda de castells ens vem disposar a tornar a portar el nostre millor pilar per partida doble. Tal i com vem fer per la Festa Major, vem alçar dos pilars de cinc simultanis que van tancar la millor actuació mai feta per la colla, portant el màxim en totes les rondes amb gran èxit. Els Tirallongues van fer el pilar de cinc, mentre que els de Berga van fer dos pilars de quatre.

Un cop acabada l'actuació i volent fer destacar el mèrit de la canalla, la colla amfitriona vam fer el primer "folre" de la colla, fet íntregrament amb membres de la canalla. Un pilar de quatre folrat que va desencadenar els aplaudiments del públic i gran alegria per tota la colla.

Un cop finaltzada la diada, amb cercavila es va anar passant pel centre del poble fins al local on les tres colles vem poder sopar conjuntament i gaudir d'un concert fins altes hores, per poder celebrar una gran actuació.

La setmana que ve els Salats ens desplacem a Manresa el dia de la seva diada per finaltzar les actuacions del calendari d'enguany i on la volem acabar de la millor manera. 

Tirallongues de Manresa: p4, 3d7a, id3d7, 3d7, 4d6a, p5.
Castellers de Berga: p4, 4d7, 3d7, 5d6, 2p4.
Salats de Súria: 3p4, 5d7, 4d7p, 3d7p, 2p5 i un pilar de 4 amb folre de la canalla.

Som notícia: Setmanari de Súria , Regio7

Fotos: Anna Fàbrega


Fotos: Jesús Puig (àlbum sencer)