dimarts, 29 de desembre del 2009

Revolució de les colles de set!

Aquest 2009 casteller ha deixat una molt bona sensació pel que fa a les colles de set. La brillant evolució d’algunes colles i el manteniment de nivell de la resta són una gran notícia pel món casteller, que també ha de nodrir-se d’aquestes colles ‘modestes’ que potser algun dia no ho seran tant.

Un total de vint-i-tres colles han tingut el seu sostre casteller en els set pisos aquesta temporada, dues menys que en l’anterior. Això, tot i semblar una mala notícia, és degut a que colles com Xics de Granollers o Colla Jove de Castellers de Sitges han recuperat els castells de vuit i que Al·lots de Llevant els han assolit per primera vegada. També cal celebrar la recent incorporació als set pisos dels Castellers de la Sagrada Família i dels Salats de Súria, així com la recuperació d’aquests per part dels Matossers de Molins de Rei. No obstant, els Castellers del Riberal i els Nyerros de la Plana han perdut la condició de colla de set pisos i tant de bo l’any vinent en poguem destacar la seva recuperació.


La majoria de colles han vist augmentar els seus registres aquest any. El cas més destacat és el dels Moixiganguers d’Igualada, que han consolidat el cinc, el tres i el quatre amb l’agulla i el tres aixecat per sota, i hi han afegit el seu primer dos de set carregat. Es pot dir que els morats són a un pas dels castells de vuit, i si continuen treballant com fins ara de ben segur els veurem l’any vinent.

Els Margeners de Guissona també han continuat amb la seva evolució imparable, si bé aquest any el progrés ha estat menor. Han brindat als aficionats el peculiar set de set i han afegit al seu historial el tres de set aixecat per sota que se’ls va resistir l’any passat. A més, han consolidat les estructures que ja havien aconseguit sovintejant a les places llunyanes de casa. Als de la Segarra però, potser els ha faltat el dos de set, castell que encara no han pogut portar a plaça.

Més enllà del mar, els Castellers de Mallorca no es volen quedar enrere després de la brillant temporada dels veïns de Manacor, i també han batut els registres de la passada temporada descarregant el dos de set en dues ocasions i portant sovint a plaça altres castells de la gamma alta de set, tot i la dificultat de fer castells tant lluny de la zona tradicional. Cal destacar que els illencs no han caigut en cap ocasió i tampoc ho van fer l’any passat.

En la mateixa línea ascendent també trobem els Castellers de Badalona, que enguany han pogut celebrar prop d’una trentena de castells de set pisos i el primer lloc aconseguit en el Concurs de colles de set de Torredembarra, on van descarregar cinc de set, tres i quatre de set amb l’agulla per primer cop en una mateixa diada.

A la Ciutat Comtal, tot i conviure cinc colles castelleres, sembla que els castells han arrelat als barris, tant és així que els Castellers del Poble Sec i els Castellers de la Sagrada Família han experimentat enguany una evolució meteòrica. Els primers han aconseguit descarregar el cinc i el quatre amb l’agulla per primer cop en la seva història, i a això cal sumar-hi els quinze tres de set descarregats i la consolidació del pilar de cinc. Els de l’eixample per la seva banda han aconseguit entrar en el ‘club’ de colles de set amb el seu primer quatre de set, descarregat el passat mes d’octubre. A més han incorporat el pilar de cinc i el tres de sis aixecat per sota en el seu còmput de castells.

A Tarragona ciutat, en canvi, les colles de barri no han estat tant brillants i si bé els Castellers de Sant Pere i Sant Pau s’han mantingut a un nivell similar al de la passada temporada, els Xiquets del Serrallo tan sols han pogut carregar el cinc de set i han tingut problemes interns que han desembocat en la dimissió del seu cap de colla a finals de temporada. Pels volts del camp de Tarragona la vella rivalitat entre Torredembarra i Altafulla ha tornat als seus castellers a la bona línea de treball. Els Nois de la Torre han signat un brillant final de temporada en que han pogut recuperar els castells de gamma alta de set en forma de tres de set amb agulla, descarregat en el Concurs de colles de set. També han pogut tornar a descarregar el quatre de set i han mantingut el pilar de cinc descarregant-lo fins a quinze vegades. Els Castellers d’Altafulla per la seva banda també han millorat notablement respecte la passada temporada descarregant en diverses ocasions castells bàsics de set i consolidant el pilar de cinc.

Al Baix Llobregat hi ha contrast d’emocions. Per una banda Castellers d’Esplugues i Matossers de Molins de Rei han evolucionat de valent, els uns carregant el seu primer dos de set i consolidant cinc, tres i quatre amb l’agulla i els altres recuperant els castells de set i el pilar de cinc, tot descarregant el quatre de set ni més ni menys que a Manresa, ben lluny de casa. Els Castellers d’Esparreguera enguany han experimentat un lleuger retrocés i no han pogut fer el cinc de set, però en canvi han pogut estrenar el tres de set amb l’agulla. L’altra cara de la moneda la protagonitzen uns Castellers de Cornellà que, lluny dels seus millors registres, tampoc han pogut fer el cinc, que descarregaren tres vegades l’any passat, i només han descarregat el quatre amb l’agulla en una ocasió.

Al Bages, compte amb els Salats de Súria, que en el seu segon any de vida ja han aconseguit descarregar un castell de set pisos, concretament el quatre, a més d’intentar-ho sense èxit amb el tres. Això i el pilar de cinc, juntament amb l’àmplia gamma de castells de sis que han ofert, fa que siguin una colla a tenir en compte tot i la seva curta història. Els Tirallongues de Manresa continuen millorant any rere any i aquest 2009 ha estat, per ells també, l’any del tres de set amb agulla. El dos de set però, haurà d’esperar un any més.


Una altra colla que ha estrenat el tres de set amb l’agulla i que ha experimentat un millora destacable són els Bordegassos de Vilanova, que han aconseguit descarregar el dos de set i augmentar notablement el nombre de cinc de set descarregats. No obstant, segueixen molt lluny del seu màxim històric i tampoc han tingut sort enguany amb els castells de vuit. Com tampoc n’han tingut els Nens del Vendrell, que ja sumen dues temporades sense anotar-se’n cap. Els del Baix Penedès però, han mantingut un nivell similar frenant així la davallada dels últims anys. Seguint amb terres penedesenques, els Minyons de l’Arboç, tot i revalidar el primer lloc en el Concurs de colles de set (compartit amb Castellers de Badalona), han experimentat un descens en els seus registres, no pas en els seus castells límit si no pel que fa als castells bàsics de set, que han pogut fer en moltes menys ocasions que el 2008.

Al Vallès Occidental, els Castellers de Cerdanyola estan d’enhorabona, ja que han aconseguit descarregar el cinc de set, el quatre de set amb l’agulla i estrenar el tres de set amb l’agulla, que també han descarregat en dues ocasions. La recuperació del pilar de cinc ha estat artífex sense dubte de les fites aconseguides. Els Castellers de Sabadell després de quedar-se sense poder intentar el quatre de vuit l’any passat han experimentat un lleuger retrocés que els ha dut a tan sols descarregar un dos de set, contrastant amb els set descarregats en 2008. També al Vallès, els Castellers de Sant Cugat han mantingut el nivell de la passada temporada, però segueixen lluny d’aquell quatre de vuit de fa un parell d’anys.

Per últim, els Castellers de Figueres tampoc han tingut una temporada del tot brillant, sobretot tenint en compte que no han pogut fer el cinc de set, però mantenen un nombre de castells de set semblant al de l’any passat.

Sense dubte, en general ha estat un molt bon any per a les colles de set. Tant de bo l’any vinent aquestes colles, que sense el reconeixement que reben les colles punteres segueixen treballant de valent per superar-se a si mateixes, continuïn donant bones notícies al món casteller i puguin engrandir el nombre de colles de vuit.

HÉCTOR LINUESA http://www.lamalla.cat/castellers/croniques/article?id=312338